Szó fel! Mit ér a szavam?

2013-06-19

Szó fel! Fa írása, writing trees

A rádió rajzolt fel újra bennem egy felkiáltójelet; mostanában kevésbé figyelek oda szavaim erejére. És hogy van az hogy egy rádióban játszott rap muzsika hívja fel erre a figyelmem? Had idézzek néhány sort Hősök – Szó fel c. számából:

“Oké szó fel vállról indítható verbál rocket-tal
Sebesen haladok míg más alig dzsal…

…Kattansz a cuccra ezt a fülbe nem az orrba köll
Csontra bőr a nagy hús felépülsz mint a grundon a farakás…

…Ez real kézzelfogható lazán megbabonáz
Fogva tart mint a legdurvább fegyház
Kattan a bilincs ez tényleg lebilincselő
Nálunk orkánt kreál a legenyhébb szellő…

…Szó fel! a szavakat szórom mint egy szórófej…

…Az üzenetem lehet internacionál
Hisz a nációnk másokhoz képest irracionál
Mert az országunk aprócska és kevés benne a rap csóka
Ezért silány a rap sorsa hiba van pár jó strófa…”

 

A szöveg ezen részei kifejezetten arról beszél milyen hatalommal bír a kimondott szó! A kimondott szó sebes rakéta (mely képes pusztítani), képesek vagyunk rákattanni (egy-egy jó vagy rossz szó képes elrontani egy egész napunkat is, ugye?), csontra bőr (ha úgy szólsz, épít), az elhangzott szó képes irányítani, elvonni a figyelmet a lényegről vagy éppen megmutatni azt (Kattan a bilincs ez tényleg lebilincselő – Nálunk orkánt kreál a legenyhébb szellő…)

Szó fel – bibliai igazság?

Milyen remek pillanat, mikor a rádióban a Biblia igazságát lehet felfedezni? “Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak gyümölcseit eszi.” (Példabeszédek 18,21) “A szelíd nyelv életnek fája, a romlott pedig összetöri a lelket.” (Példabeszédek 15,4)

Ahogy beszélek az élet és halál mások számára. Nem lesz egyből gyilok, de építi vagy rombol. Felemelem és bátorítom esetleg reménytelen jövővel kecsegtetem magam vagy másokat?Watch Full Movie Online Streaming Online and Download?

Az 1. Péter 2,9 arról beszél hogy választott nép közé tartozom. Nos, akkor az én jövőm reményteljes, erős, erőteljes, növekedő, élettel teli! Ez az én kijelentésem magamról egész életemben, ez az én erősségem! És ennek megfelelően fogok beszélni magamról, másokról, másoknak! Nem minősítek vagy ítélek el másokat, más társaságban nevetgélek mások hibáján. Amelyiket szereti az ember, annak gyümölcseit eszi… Ha valaki nem úgy öltözködik ahogy szokás (a fehér zokni szandállal is ide tartozik!!!), akkor sem. Ez hatással van a kapcsolatainkra is, vigyázz!

Értenünk kell ezeket, szívünkben kell érezni! “Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat… Ha valaki azt hiszi hogy kegyes, de nem fékezi meg a nyelvét, hanem még önmagát is becsapja, annak a kegyessége hiábavaló.” Jakab 1,22-26

Mit ad a magyar pop-rádió?

Másrészről azon elmélkedtem ha egy kellően ismert RAP dal arról dalol felhívásként, hogy silány a rap sorsa, miről írhatnak azok akik megtért keresztényként próbálnak dob-basszus ütemre verset mondani?

Onnan közelítettem, hogy a rádióban jellemzően pop muzsika szól, témája túlnyomórészt a szerelem – és annak minden árnyalata. Ezzel ellentétben az inkább verselésre többet adó alternatívabb műfajok szélesebben merítenek főcímet. Ha képes az előadó felnőni és túllépni azon hogy őt az utca nevelte fel, akkor hallhatunk szót a pénteki napról, a négyütemű motor működéséről, arról miért késik a lemez, Budapest nyáron milyen szabad, hogy zangázik, hogy miért nem megy a korong, magyar földről a létező összes színezetben, Zsoltiról a békáról, térerőről, a gyaloglás végéről vagy hogy éppen mi a baj…

Számos téma ott hever előttünk a hétköznapokban, csak fel kell kapni és válogatott szavakkal megformálni egy aprócska üzenetet – semmi több.

No és mizujság a keresztény zenével?

Leginkább dicsőítő dalokat hallani, abból is az egyszerűbb néhány akkordos verziókat. Sajnálatos módon a szövegezések nagy többsége kevésbé dicsekszik gazdag szókinccsel, így körülbelül már lehet tudni melyik szófordulat fog következni :/ Néhány kivételes zeneszerzőtől eltekintve ez mind-mind kevés. Azt gondolom ennél sokkal több van elrejtve bennünk! Egészen biztos vagyok benne, hogy több ráfordítással, és még több bátorító szóval sokkal-sokkal több és mélyebb lenne hallható!

És ha egy nem keresztény író az emberi szerelemről ír, akkor a hívő Isten dicsőíti.

Ha a nem hívő RAP szó képes minden témát versbe foglalni, akkor a hívő RAP miért nem képes túllépni azon az üzeneten, hogy: “Térj meg vagy meghalsz!”? (erősen sarkítva). A gyermekbetegségek ki lehet nőni, és bízom benne hogy hamarosan felnő egy olyan generáció aki tényleg szélesebben lát, nagy aktív szókinccsel mélyről jövő, magasra szálló sorokat karcol korongra – emelve közben másokat is! Pár éve figyelemmel kísérem Orbi munkáit, tetszik ahogy sokféleképpen próbálja a zenét a szavak alá tenni, vagy témát keresni a szavaknak. Bízom benne hogy számos fiatalban ott szunnyad a tettrekészség, és hamarosan hallhatunk rólad is!

Kevésbé ismerem még ezt a zenei szeletet Magyarországon, de remélem csak növekedni fog, erősen, színesen, kedvesen, erőteljesen! Halljunk szót, legyél bátor, kezd el ha érdekel, figyeld és tanuld el másoktól, vidd tovább építsd a másikat!

 

A fizikai világban az emberek legnagyobb ereje a szavakban rejlik. A másik ember megjegyzése a személyiségtől függően mindenkit korlátok közé szorít: valakit csak néhány óráig befolyásol, míg más akár bele is betegedhet. A. J xenical weight loss. Christian

 

Oké – oké, szó fel,
Szó fel – de hova?
Hova mondom, miből – kinek,
Szívből zúz, a mélybe mar?

Szemem tükre tettem mezeje,
Lelkem szava égi kéki messzeségbe,
Lelkem szava égi kéki messzeségbe.
De Téged emel mikor mozdul ajkam?
Valóban szól a szó fel?

update: A bejegyzést követő napon este Helyes_beat szólt a Petőfi rádióban. Azt gondolom a “Te vagy az Isten” c. dal eléggé “szó fel” egy rádióban, még ha nem is éppen saját dal, de bedolgozni magunkat a rádióba mostanában még megmászhatatlan hegynek bizonyult sok-sok keresztény előadótól. Talán nincs rá igény, vagy túl nagy a munka, de legyetek bátrak, kalandra fel! 😉

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Go top