MAC OS X speed up – rendszer gyorsítása, frissítése (Firefox, Safari, System)

2012-12-24

TECH BLOG

Korábban írtam arról, néhány kattintással könnyen átemelhető egyik Apple gép tartalma a másikra minden beállítással, programokkal, fájlokkal együtt. Gyakorlatilag az egész gépet átmásolhatjuk. Hátránya hogy a régebbi MAC gép beállításai lassabb rendszerhez voltak szoktatva, az új masina erőforrásait lefelé húzzák. Mivel zavart ez a lomhaság, utánajártam, hol lehet helyet nyerni, mi az ami felesleges lehet a gépemen. Jöjjön most egy bejegyzés néhány trükkről ami elsősorban MAC és/vagy Firefox felhasználóknak lehet segítségükre. Csak saját felelősségre – én végigfutottam rajtuk, nekem segítettek ; )

Először is: SSD-t az optikai meghajtó helyére!!! Ha ez nemműködik, akkor jöhet néhány finomhangolás.

 

FIREFOX

Frissítsd a böngésződ, a kiegészítőket (Eszközök menüpont), a felesleges beépülő pluginokat töröld le. Továbbá néhány érték megváltoztatása felpörgeti a böngészőt;

Nyisd meg a Firefox-ot, írd be az URL helyére: about:config. Ígérd meg hogy óvatos leszel (haha : ), és a lent felsorolt piros szöveget beírva változtasd meg az értékeket (dublán megkattintva tudod megváltoztatni)

browser.display.show_image_placeholders: false

browser.tabs.animate: false

network.prefetch-next: true

network.http.pipelining: true

network.http.max-persistent-connections-per-server: 8

Még több módosítást ezen a linken találsz.

· · · · ·

SAFARI

Ha Safari böngészőt használsz MAC-en, és elég gyors a neted, csökkentheted a Safari várakozási idejét. Alapértelmezett beállításként be van építve egy 1 másodperces késleltetés a böngészőbe, hogy összeszedje a tartalmat és egyben mutassa meg a weboldalt ha végzett. Ha szeretnéd hogy ne legyen késleltetve a böngésződ, az alábbi lépésekkel tudod ezt beállítani;

  • Lépj ki a Safariból
  • Nyiss egy új Terminal ablakot
  • Írd be a következőt:
    defaults write com.apple.Safari WebKitInitialTimedLayoutDelay 0.25
  • 0 és 1 között tudod változtatni a fenti sor utolsó értékét ami jelenleg 0,25 (pl.: 0,5 vagy 0,75), alapértelmezettként 1 van beállítva
  • Nyomj egy enter-t
  • Zárd be a Terminált, nyisd meg újra a Safari-t
  • Ellenőrizd le a változásokat

Ha valami gond lenne, kicsi változtatás a számmal esetleg segíthet, vagy állítsd vissza az alap értékre (1). Nálam 0,25 van beállítva.

 · · · · ·

MAC OSX

Ha Apple géped van, gyanús hogy OS X operációs rendszer fut alatta. Van néhány beállítás, amivel kényelmesebbé és még gyorsabbá teheted a rendszert, és néhány Gb helyet is kaphatsz. ezek nélkül is fürgén fut a gép, de az én gépemen az elmúlt 3 év alatt felgyülemlett kacatok miatt kb 10Gb-ot pucoltam ki, és egy sleep-ből indított rendszer válasza érezhetően fürgébb volt a takarítás után. A gépemen ( 10.8.2) kipróbáltam mindent, szépen működnek a lenti dolgok, de azért csak óvatosan! ; )

 · · · · ·

Dobjuk ki a felesleges nyelveket

Az angolon és a magyaron kívül a többségnek nincs nagyon szüksége a Mac OS X-szel érkező tonnányi nyelvre, ezeket tehát ki lehet dobálni. Mindig jól jön valamennyi hely, nekem különösen tetszett ez a megoldás. Több program is létezik erre a problémára, a Monolingual például ingyenes, és miután elvégezte dolgát, le töröltem a programot is. Így sokezernyi fájlal kevesebbet kell átnézni a gépnek, és a Time Machine is gyorsabban hasít.

Felszabadított hely: kb 2-3Gb

· · · · ·

Ne használd az alapértelmezett sleep-et

Ha továbbra sincs elég hely a gépeden, kikapcsolhatod a biztonságos sleep módot, így a merevlemezen nem lesz állandóan egy több gigás fájl, ami a memóriatartalmadat őrzi. Ráadásul így az ébredés is gyorsabb lehet.

Terminálba írjuk be, hogy ” pmset -g | grep hibernatemode ", ekkor a pmset program kiírja nekünk az aktuális sleep mód kódszámát, ami egy nemnegatív egész szám. Ha kíváncsiak vagyunk, mi van a megjelenített szám mögött, íme a magyarázat:

0 – Old style sleep mód, a RAM áram alatt marad, safe sleep kikapcsolva, szupergyors ébredés bekapcsolva.
1 – Hibernáció, a RAM tartalma a merevlemezre lesz kiírva, a rendszer teljesen le lesz kapcsolva, lassabb ébredés.
3 – 2005 ősze óta az alapértelmezett mód, RAM áram alatt marad, de a tartalma kiírásra kerül a merevlemezre. Ha kifogy az akkumulátor, automatikusan hibernálásra kerül a gép
5 – Ugyanaz, mint az 1, azoknak kifejlesztve, akik secure virtual memory-t használnak
7 – Ugyanaz, mint az 3, azoknak kifejlesztve, akik secure virtual memory-t használnak

Ha valaki a régi sleep módot preferálja, átállíthatja azt az alábbi paranccsal, de előbb jegyezze fel az előző kódszámát, hogy vissza tudja állítani.

sudo pmset -a hibernatemode 0

A 0 helyére persze bármelyik másik számot is beírhatjuk. Ha emellett döntünk (egyébként a 3-as a legbiztonságosabb, én személyesen a 0-át használom a gyorsasága miatt), felszabadíthatjuk a merevlemezen tárolt memóriatartalomnak fenntartott helyet, ehhez használjuk az alábbi két parancsot Terminálban:

cd /var/vm
sudo rm sleepimage

Lekérdezés (Terminalban): ” pmset -g | grep hibernatemode
Beállítás:
“ sudo pmset -a hibernatemode 0 ″ = suspend to RAM only (default on desktops)
“ sudo pmset -a hibernatemode 1 ″ = suspend to disk only
“ sudo pmset -a hibernatemode 3 ″ = suspend to disk + RAM (default on laptops)

Felszabadított hely: 2-4-8Gb (A RAM-od méretétől függ)

 · · · · ·

CACHE, IDEIGLENES DOLGOK TÖRLÉSE

Vannak kacatok melyek csak ideiglenesen kerülnek a gépünkre, de aztán a program amely elmentette elfelejti kitörölni. Az évek folyamán összejöhet néhány Gb felesleges kacat a merevlemezen. Dobd a kukába az alábbi két mappa teljes tartalmát (kijelölsz mindent, majd Command (alma) + Backspace):

HDD/Library/Caches/
HDD/System/Library/Caches/

Ezután a Finder-ben: Go menü -> Go to Folder…

Oda írd be ezt a sort: /var/folders. Itt csupa kétbetűs mappát fogsz találni. Innen is töröld ki az összeset a szemetesbe.

Indítsd újra a gépet és a bekapcsolást jelző hang után nyomd le és tartsd is lenyomva az egyik Shift gombot (Safe Boot), amíg meg nem látod a “Safe Boot” feliratot. Várd meg amíg feláll a rendszer (szinte biztos, hogy jó lassú lesz), hagyd békén kb. tíz percig, majd ismét indítsd újra a gépet úgy, hogy nem nyomsz menet közben semmilyen gombot.

Ha minden jól megy, észhez tér a gép. Mindezek végén a kukát ürítheted nyugodtan.

Felszabadított hely: kb 0-1Gb

 · · · · ·

Szűkítsük le a bejelentkezéskor induló programok körét

Ezek az alkalmazások lassítják a bootot, ráadásul munka közben is futnak, így az általános teljesítményt is visszafogják. Ne indítsunk el hatféle csevegőprogramot, ha azokat kiválthatjuk eggyel. A Dashboard ügyesen bánik az erőforrásokkal, de nem kell telepakolni minden hülyeséggel, pattogó labdákkal a háttérben futó felületet. Főleg nem kellenek a különféle helperek, amik az esetek 99 százalékában csak arra jól, hogy lassítsák a gépet.

Ezek kikapcsolását a “System Preference – Users & Groups – Login Items” lépéssorokkal éred el. Itt ki tudod választani, milyen program induljon el bekapcsoláskor. amit nem szeretnél látni, pipáld ki és a lenti minusz jellel töröld ki. Készen is vagyunk : )

 · · · · ·

Ürítsük ki a log-fájlokat

Egyre többen lesznek, egyre nagyobbra híznak, egyre több erőforrást zabálnak fel. Többnyire a Library/Logs könyvtárban lapítanak. Kiírtani őket! Erre jók a beépített karbantartó scriptek (napi, heti vagy havi), de a Terminalos pötyögés helyett az Onyxlefuttatja nekünk őket, sok egyéb karbantartó algoritmus mellett. Ha mégis pötyögnétek:

sudo periodic daily weekly monthly

 · · · · ·

Töröljük a nem használt alkalmazásokat

A Macet azért is szeretjük, mert első indításakor már vagy 20 gigabájtnyi programot találunk rajta, ezek közül azonban nincs mindegyikre szükségünk. Ráadásul az évek során tovább bővül az egyszer letöltött, aztán soha többé nem használt programok listája (ez az iPhone-ra egyébként fokozottan igaz). Érdemes néha szelektálni és letörölni amire nincs szükségünk.

· · · · ·

Preferences

A Preference fájlok már elvalultak lehetnek, és komolyabb bonyodalmakat is okozhatnak. Ha ezeket kitöröljük nem történik baj, a következő újrainduláskor létrehoznak a programok maguknak egy új fájlt, ésnem vesznek el a beállításaink sem.

A Preference mappát itt találod: Macintosh HD / Library / Preferences

Óvatosan azonban a törléssel. Személyes javaslatom hogy a Preference mappán belül található mappákat ne töröld ki, csak a tartalmukat. Mikor kitöröltem az egész Preference mappa tartalmát, újraindítottam, és kitöröltem a kuka tartalmát, majd megint újraindítottam, teljesen lelassult a gép. Egy coreaudid process folyamatosann 90-100%-on pörgött, és teleírta a merevlemezem 10 perc alatt. 4 órámba telt mire kitaláltam hogy az audio mappa igenis fontos, nem érdemes kitörölni : )

Szóval létrehoztam újra a kitörölt audio mappát Preference mappában, csináltam egy jogjavítást hogy a létrehozott mappa megkapja a megfelelő rendszer jogokat. Ezután már nem volt gondom, mivel a fent jelzett process tudta hol a helye, mi a dolga : )

Finder Preferences

 · · · · ·

Van még sok-sok lehetőség, hol tudunk kutakodni, az fent lépéseket találtam leghasznosabbnak takarítás és karbantartás szempontjából. De ha még nem vagy elégedett ennyivel, nézd meg a forrásoldalakat ahonnan összeszedegettem magamnak a javát. És kérdezz nyugodtan hozzászólásban ha úgy adódna.

Források:

http://wiki.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php/Rendszerkarbantart%C3%A1s

http://appleblog.blog.hu/2008/12/12/a_10_legjobb_tipp_a_mac_gyorsitasara

http://www.imafish.co.uk/articles/post/articles/130/52-ways-to-speed-up-os-x/

http://www.macportal.hu/tippek-trukkok/item/6-a-legjobb-termin%C3%A1l-parancsok


EXTA: Játékok a Terminálban

Az UNIX örökségének hála számos régebbi játék elérhető a Terminál ablakában, legyen szó a videójátékok atyjáról, az Atari első játékáról a Pongról, A népszerű Tetris-ről vagy a Snake-ről. A következő parancs végére a játék nevét kell beilleszteni (pong, tertis, snake, doctor, hanoi).

emacs -q –no-splash -f tetris

Az elérhető játékok listája a

ls /usr/share/emacs/22.1/lisp/play/

Vagy ha mindig is meg akartad nézni a Star Wars első részét Terminálban, de nem tudtad hogyan tedd, most itt a nagy nap! 🙂
telnet towel.blinkenlights.nl

Go top