Az első Vidám Vasárnap – reakció

2010-04-06

Ma kaptam egy linket WiW-n, nézzem meg. Mivel olyan személy küldte, aki nem szokott értelmetlen hülyeségeket írni, rákattoltam. A fenti videó fogadott. az elején nem is tudtam igazából, hogy mi is ez. Egy még rosszabb minőségű picit kockás videó megy vmi magyar zászlóval (rossz minőség=még frissiben kaptam meg a linket, a YT-n meg idő kell, mire feldolgozza jobb minőségben is a videót, gondolom reggelre már élezhetőbb lesz a minősége).

Az első 40 másodpercben nem is nagyon tudtam, hogy mi is ez. Nem olvastam el a címet fent, a videó elején meg nem lett kiírva, hogy mi is ez igazából, utána jött le, hogy ez valami nagyobb megmozdulás, van több kamerakép, kijelölt tánctér, stb… Kicsit bővebben itt.

Amit tudni lehet erről a megmozdulásról: Volt egy kisebb megmozdulás szilveszterkor Nyíregyházán a HGY részéről, ahol így spontán elkezdte táncolni a fiatalok a téren, de kevesen voltak hozzá, stb…, és utána jött a gondolat/terv, hogy legyen ilyen Pesten is. A fő cél az evangélizáció volt, a vidám vasárnap, mint időpont meg teljesen adja magát : ) És mivel ekkora tömeget a Hősök terén már nem lehet spontán bemozgatni, így egy kis próba kellett azért hozzá… A kettő időpont között viszonylag szűkös volt az időintervallum, így ügyesen kellet szervezni, tervezni, szervezni, intézni, megoldani…

Vélemény: mindenekelőtt el szeretném mondani, hogy tetszik az ötlet, és figyelemreméltó, hogy időt, pénzt, energiát áldozott a HGY erre a célra. A T-mobile egyik akciójában (Life’s for sharing) találkoztam először ezzel a fajta mókázással. Nagyon megnyerő volt, ahogy egyre több és több ember kerül bele a táncba. Úgy állították be ezen a pályaudvaron a táncosokat, hogy a szélén álldogáló embereket be tudják vonni, így lesz valóban közösségi, megosztós (a kampány címére utalva) és mókázós! Íme:

Ezzel szemben mindkettő HGY-s megmozdulás zárt kereteken belül működött… A nyíregyházi téren jobban is be lehetett volna vonni a nézelődőket, a Hősök terén meg nagyon zárt a kordon. Olyan érzést sugall nekem, hogy “gyere, megnézheted, hogy mit csinálnak itt a többiek, de még véletlenül se kapcsolódj be a táncba, nehogy elronts bármit is!”. 4:41-nél látni azt a határozott négyzet alakot, ami alkotja a keretet, a “kordont”. Ez egy remek kimozdulás volt, de közösségi szinten jobban is ki lehetett volna használni. Kicsit jobban elszóródni a többi gyülis nézelődőnek. Nagyszerű, hogy van kicsi-nagy, fiú-lány, színes ruhákban, mosolyognak, de… 2 percnél eluntam a videót. Nem történt semmi. Semmi. Csak a tánc ment. Nézzük meg a kontra példát (eltekintve az anyagiaktól csak az ötlet szintjén). Itt 5 és fél percig megy a tánc, és csak a tánc megy. Alig van közönségreakció, nincs semmi más történet. Pedig pont ettől lenne izgalmas! T-mobilék 2 percbe rakták be a táncot, és nagyon rá voltak mozdulva arra, hogy a népek is kezdjenek el táncolni. A videó nagy része tele van ilyen elképedt arcokkal, meglepődött reakciókkal, stb. Történt egy kimozdulás, de csak egyoldalú kapcsolási lehetőséggel. Ha utána történt az emberek megszólítása, az remek, de nem voltak részesei a dolognak, nem volt testközeli, így nehezebb. Másrészt ott a hang. A videóba tuti élő hangot kevertettem volna alá. Miért? Mert így még jobban azt érzem, hogy ott vagyok, hogy részese vagyok az eseménynek.  Nem voltam ott, csak neten tudom megnézni, és itt is el kell tudni érni egy ilyen produkciónak, hogy bevonjon. Itt egy studiófelvételt hallok, ami megy 5:24-ig, és addig alig történik valami a videóban. Unalmas. Erre még rátesz 1-2 táncos, aki nem túl vidám, pedig pont rájuk tették a kamerát. Az egyéni szólótáncok viszont jól sikerültek, ott a vágás is nagyon pörög, ügyes nagyon! 3:40 és 4:20 között kifejezetten öröm nézni, mozgalmas, vidám. De ezt nehéz beletenni 5 percbe, a németek meg sem próbálták tánccal, csak Pink éneklésével.

Szóval szakmailag a stílushoz ezeket észrevételeztem így elsőre későn. Ez a szösszenetem pozitív hangvételű (bár nem tartozom a hit Gyülekezet soraiba), mert egy új dolgot próbáltak ki, és egész jól csinálták. Van saját dal, normálisan kikeverve, megvan a megfelelő számú kamera, steadycam, daru meg minden, kellő számú fiatal tánctudással, remek helyszínválasztás, de a mi a legjobb, hogy valami közösségi dologba vágtak bele, amit reményeim szerint jobban ki fognak majd aknázni, miután ráreznek az ízére.

Mit várok ezután?

 • A videó kapcsán egy werkfilmet, így készült.
 • Aztán riportokat a nézelődőkkel, de csak röviden, 1-1 mondattal (értelemszerűen pozitív kommentekkel).
 • Egy rövidebb, másfél-két perces vágást mozgalmasabb épekkel.
 • Érdekes lenne, ha kitalálná a HGY, hogy ez így milyen móka, és lehetne rendszeresen is, nyáron is 1-2t megcsinálni, egy közös táncot hozzácsapni egy hívómondatot, kellően felkészült marketing gépezettel alátámasztani hangsúlyozva a web2.0 lehetőségekkel. Csak úgy minden nélkül felhívás, hogy gyertek fiatalok, táncoljunk együtt a Hősök terén, ha érdekel, gyere el próbára, stb… Ha fiatal lennék (14-22), és olvasnék egy mozgalomról valahol FB-n, vagy twitteren, hogy lehet menni táncolni Hősök terére, mennék. Mert buli. És ha ezt az egészet keresztény fiatalok szervezik, akkor jobb fejeknek tűnnének a keresztény fiatalok. Jaa, és van keresztény zene is, amire lehet így táncolni? … Nagyon jó kapcsolódási felület lenne a fiatalok között. Személyes, nem érzi, hogy egyből lerohanják, de szerepel valamiben önként, ami jó, a program meg képvisel valamit a társadalom felé is. Hogy a HGY ilyen közösségi, nyitott, vidám, mókázós közösség.

Én megpróbálnám… valódi, érző, hiteles fiatalokkal a legjobb képviselni bármit is az utcán. Az élő üzenet élő marketing gépezeten keresztül haladna…

Nos? Te mit gondolsz róla? Egyetértesz? Nem? Vitatkoznál? Kommentelj, írd meg a véleményed!

4 hozzászólás

 1. Comment by .rashi.

  .rashi. Reply 2010-04-06 at 17:00

  Egyetértek. Szerintem kezdeményezésnek nagyon jó. Kipróbálták, és bejött. Figyelemfelkeltés célzattal legalábbis mindenképp. Persze mindig van hova fejlődni, és ezek után már “mi többiek” is tudjuk, hogy mit csinálnánk másképp. Ebben szerintem mindenki benne lenne. =)

 2. Comment by Jonatán

  Jonatán Reply 2010-04-08 at 19:07

  Update 1: Megtudtam, hogy 3 hét volt az össz felkészülési idő a táncosoknak, és a szervezés nagyon helyt állt egész idő alatt.

  Update 2: Lehet, kicsit más kategóriabeli példát hoztam kontrasznak, de mindig a sokkal jobb példákat, megoldásokat kell kitűzni célnak, így létrehozni egyre jobbat és többet…

 3. Comment by Noa

  Noa Reply 2010-12-27 at 16:09

  Én részt vettem a táncban! nagyon teccet, izgalmas volt, minden rákészült órát öröm volt eltölteni. a véleményem az, hogy remek kezdés volt. A folytatásban pedig a Vörösmarty téren, és a Duna korzón táncoltunk, új, keresztény zenére, és bárki csatlakozhatott.
  Ha érdekel ez is : nemvicc.hu -n megtalálod!!!

  • Comment by upzone admin

   upzone admin Reply 2011-01-02 at 20:42

   @Noa
   Igen, láttam ezt az oldalt is, mikor indult, de köszi szépen a linket! ; ) Érdekes irány ez, ha tudsz többet mondani a HGY céljáról ezzel a nemvicc.hu mozgalommal, kíváncsian várjuk. Téged a videó melyik részén láthatunk? : )

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Go top